Här ligger Frans och myser i sin bädd.
Frans är en av våra avelshanar.
Han är en Australian labradoodle i storlek miniatyr.
Till vänster ses Teddy som är en australian labradoodle.
Bilderna du ser är från våra marker där hundarna badar och simmar så fort de får lov.
Aktivitet
Labradoodlen beskrivs ofta som intelligent. Den älskar att umgås med människor. Den följer gärna med på familjens alla aktiviteter och behöver stimulans för att inte bli uttråkad. Det är roligt och enkelt att träna och aktivera sin labradoodle. Klickerträning är ett ypperligt sätt att träna och lära sig nya trick.
Så länge hunden är valp/unghund ska den inte motioneras mer än genom lek och lagom långa promenader. Koppelpromenader på max en halvtimma är fullt tillräckligt, ännu kortare promenader i början så klart. Stora hundraser behöver få växa klart innan de belastar skelettet för hårt, annars finns risk för skador. Men när den är vuxen följer den gärna med husse eller matte ut på träningsrundan. Den passar även för agility, lydnad, spår, kantarellsök och så vidare.
Självklart rekommenderar vi att man går en valpkurs med den nya familjemedlemmen, dels för att lära känna valpen men även för att träna på att träffa andra hundar och människor. Man får många bra tips och råd på hur du och din hund kan jobba med träningen. Vad man än fastnar för så finns det oftast hundkurser som man kan anmäla sig till för att lära mer.
Päls
Labradoodlens päls är luftig och mjuk. Den som klappar en labradoodle för första gången brukar säga "Oj, vad mjuk den är!
När hunden är valp har den ofta lättare att få tovor och det är bra att kamma igenom pälsen ett par gånger i veckan. Det bästa är att använda en stålkam. När hunden har fått sin "vuxenpäls" är det olika hur ofta borstning/kamning krävs. Fleecepälsen kräver oftare kamning för att inte små pinnar, barr och torra grässtrån ska bilda tovor längst in i pälsen. Ett bra tillfälle för mys och att känna igenom sin hund ordentligt, se så att inga sår eller fästingar finns gömda i pälsen. Dusch och bad görs så ofta man vill.
Vi bor på landet och hundarna är ofta ute och gräver och leker och kan se ganska bedrövliga ut när de lekt färdigt i regn och rusk. Men man blir förvånad, för smutsen tycks ramla bort när pälsen torkar. Vi håller våra hundar ganska kortklippta så det inte ska fastna så mycket pinnar och barr i pälsen.
Många labradoodleägare klipper pälsen tre-fyra gånger per år. Man kan göra det hos en hundfrisör eller så införskaffar man en klippmaskin (eller en bra sax om man har gott om tid) och gör det själv. Det finns många trevliga instruktionsfilmer på internet om hur man kan trimma sin labradoodle.
Allergivänlig päls?
Ett av labradoodlens signum är den underbart mjuka lockiga pälsen. Våra labradoodles fäller ingenting överhuvudtaget. Detta är självklart till fördel om man är allergisk, eller om man inte gillar att dammsuga. Dessutom är pälsen snabbtorkande så man kan duscha sin hund ofta.
Det är olika från individ till individ. Man måste därför testa och se vilka mängder av respektive allergen varje hund har. Det kan finnas en valp i en kull som den allergiska personen tål, medan de andra valparna i kullen kanske inte alls fungerar avseende allergin. Det handlar alltså mer om individ än om ras.
Det finns ännu inte några hundraprocentigt allergifria hundar. Allergenet kommer från hundens hudavlagningar, urin (hanhund) och saliv. Man kan duscha hunden ofta för att hålla nere nivåerna allergen och på så vis kanske tåla hunden bättre. Sedan får man såklart tänka på hur man lever med sin hund, att inte ha hunden i möblerna, och att sköta pälsvården utomhus och så vidare.
Mini: Mankhöjd 35cm till 43cm, vikt ca: 7-12 kg
Medium: Mankhöjd 43cm till 53cm, vikt ca: 13-18 kg
Standard: Mankhöjd 53cm till 63cm, vikt ca: 18 kg uppåt.
Sjukdomar hos labradoodle?
Generellt kan man säga att labradoodle är väldigt friska hundar. För att i mesta möjliga mån minska risken att våra uppfödningar ska drabbas av höftbesvär i framtiden så röntgar vi våra hundars höfter och armbågar. Givetvis använder vi bara hundar med godkända resultat i aveln. Våra importerade hundar kommer från kennlar där man under många år röntgat och enbart avlat på friska hundar.
Våra hundar är självklart även ögonlysta. Vi kontrollerar även ärftlighet för vissa sjukdomar.