Om Australian Labradoodle

Labradoodlen beskrivs ofta som intelligent. Den älskar att umgås med människor. Den följer gärna med på familjens alla aktiviteter och behöver stimulans för att inte bli uttråkad. Det är roligt och enkelt att träna och aktivera sin labradoodle. Klickerträning är ett ypperligt sätt att träna och lära sig nya trick.


Så länge hunden är valp/unghund ska den inte motioneras mer än genom lek och lagom långa promenader. Koppelpromenader på max en halvtimma är fullt tillräckligt, ännu kortare promenader i början så klart. Stora hundraser behöver få växa klart innan de belastar skelettet för hårt, annars finns risk för skador. Men när den är vuxen följer den gärna med husse eller matte ut på träningsrundan. Den passar även för agility, lydnad, spår, kantarellsök och så vidare.

Om Australian Labradoolde

Labradoodlens päls är luftig och mjuk. Den som klappar en labradoodle för första gången brukar säga "Oj, vad mjuk den är!"


Om man inte klipper pälsen på sin labradoodle så blir den till slut väldigt lång och troligen väldigt tovig. Många labradoodleägare klipper pälsen tre-fyra gånger per år. Man kan göra det hos en hundfrisör eller så införskaffar man en klippmaskin (eller en bra sax om man har gott om tid) och gör det själv. Det finns många trevliga instruktionsfilmer på internet om hur man kan trimma sin labradoodle.


Det är bra att kamma igenom pälsen ett par gånger i veckan. Det bästa är att använda en stålkam. Det är ett bra tillfälle för mys och att känna igenom sin hund ordentligt samt att se så att inga sår eller fästingar finns gömda i pälsen.

Dusch och bad görs så ofta man vill.


Vi bor på landet och hundarna är ofta ute och gräver och leker och kan se ganska bedrövliga ut när de lekt färdigt i regn och rusk. Men man blir förvånad, för smutsen tycks ramla bort när pälsen torkar. Vi håller våra hundar ganska kortklippta så det inte ska fastna så mycket pinnar och barr i pälsen.

Allergivänlig päls?


Ett av labradoodlens signum är den underbart mjuka lite lockiga pälsen. Våra labradoodles fäller ingenting överhuvudtaget. Detta är självklart till fördel om man är allergisk, eller om man inte gillar att dammsuga. Dessutom är pälsen snabbtorkande så man kan duscha sin hund ofta.


Det finns ännu inte några hundraprocentigt allergifria hundar. Allergenet kommer från hundens hudavlagningar, urin (hanhund) och saliv. Man kan duscha hunden ofta för att hålla nere nivåerna allergen och på så vis kanske tåla hunden bättre. Sedan får man såklart tänka på hur man lever med sin hund, att inte ha hunden i möblerna, och att sköta pälsvården utomhus och så vidare.


Man måste testa och se vilka mängder av respektive allergen varje hund har. Du som allergiker behöver inte vara känslig för hundens alla allergener utan du kanske bara är känslig för ett specifikt allergen. Det kan finnas en eller flera valpar i en kull som du som allergiker tål, dvs att den har en låg nivå utav just det allergen som du är känslig för, medan de andra valparna i kullen kanske inte alls fungerar avseende allergin.

Det handlar alltså om att matcha människa och hund allergenmässigt.


Det första du som allergiker måste göra är att testa dig själv för att vi ska veta vilken valp som passar dig bäst. Därefter testar man valparna i kullen för att hitta "bästa valpen" för dig. Dessa tester bekostas av valpköparen, men jag utför själva testningen. Läs mer om allergi här. Testerna säljs och utförs hos Allergenius.Miniatyr, medium eller standard?

Mini: mankhöjd 35cm till 43cm, vikt ca: 7-12 kg​


Medium: mankhöjd 43cm till 53cm, vikt ca: 13-18 kg​


Standard: mankhöjd 53cm till 63cm, vikt ca: 18 kg uppåt.