Vi får ofta förfrågningar från personer med pälsdjursallergi om de kan få komma och träffa våra hundar för att “se om man tål dem”. Detta är helt meningslöst då alla hundar har olika halter av allergener i mer eller mindre mängd. Hur stora mängder allergen som avges är olika från hund till hund, oavsett ras.
Dessutom finns olika typer av allergener. Det är viktigt att veta vilket allergen man är känslig mot.
En stor fördel är att labradoodle inte fäller, för i pälsen som hundar fäller finns såklart allergener. Päls som fälls hamnar på golvet och i möbler och virvlar upp så fort någon rör sig. Det är alltså till fördel att ha en fällfri hund, både för allergiker och för oss som inte älskar att städa.
Allergenerna kommer från hundens hud, men finns även i saliv och hanhundsurin.
Hundar med “livlig hud” avger mer allergen än en hund med “lugn hud”. Allergenerna kan liknas vid människors mjäll, hästars stöv osv.
Man forskar på hur foder och andra faktorer kan påverka allergenhalterna hos hunden. Man vet att om hunden tvättas med ett bra schampoo, alltså avsett för hund och med lämplig sammansättning kan man påverka halten allergener.
Om du som allergiker testar dig i kombination med att vi testar valpen så får man bra information för att avgöra om det finns en valp som skulle kunna fungera för dig trots allergin.
Du kan med ett blodprov få reda på exakt vilka allergener du är känslig mot. Det gör valet av valp enklare, förutsatt att valparna är testade.
Testet finns att beställa på Allergenius (länk nedan).
Du börjar med att testa den allergiska personen. Därefter beställer du allergentester och skickar till mig. Självklart har vi kommit överens om vilken kull som ska testas innan. Jag testar valparna så tidigt som möjligt för att resultaten ska hinna komma i god tid innan det är dags för valparna att flytta.
Vid ett tillfälle hade vi en valpköpare som testade sig i god tid innan valparna skulle väljas ut. Det visade sig att han enbart var allergisk mot hanhundsurin. Det gjorde valet av valp enkelt, det fick bli en tikvalp till honom.
Vi har ett gott samarbete med Allergenius och har fått hjälp att matcha köpare och valp även vid andra tillfällen.
Det är så oerhört sorgligt när man upptäcker att man är allergisk mot sin valp, att behöva ta med valpen tillbaka till uppfödaren, komma med famnen full av nyinköpta leksaker och hundsaker som inte kommer till någon användning. Det drabbar både valpen, köparen och uppfödaren.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna