Om vår avel

Om vår avel

Jag anser mig vara en seriös uppfödare med fokus på att förmedla friska, glada hundar till människor som kan erbjuda ett kärleksfullt och tryggt hem. Samt att mina valpköpare ska känna sig säkra på att de fått den allra bästa valpen och att de ska känna sig välkomna att vända sig till mig med frågor och för support under hela hundens liv.


Vi chansar och "experimenterar" inte i vår avel, vi kör med "säkra kort", alltså noga hälsoundersökta hundar med riktigt trevligt temperament.


Våra hundar är först och främst sällskapshundar och valparna säljs som just sällskapshundar, alltså ej till avel. Detta innebär att man inte kommer att kunna bedriva egen avel med en valp köpt från oss vilket även kommer att vara tydligt i ett avtal vid köp av valp.

Vi kräver inte att man kasterar sin hund men man ska heller inte avla på den. Det beror bland annat på att de hundar vi använder till avel, hade vi aldrig fått köpa in eller para med, om vi inte sålt valparna med dessa krav. Vi har alltså skrivit på bindande avtal i samband med hundköp/parning. I många andra länder säljs enbart redan kastrerade valpar eller valpar med strikta krav på att hunden ska kastreras före ett års ålder. 

Om man vill veta mer om dessa krav kan man läsa på WALA´s hemsida. Där står klart och tydligt varför vi är bundna till dessa krav http://www.WALA-Labradoodles.org


Det är en utmaning att hitta avelshundar med rätt egenskaper och lämpliga linjer. Detta görs för att undvika problem och sjukdomar som lätt kan uppstå om man inte är selektiv i urvalet av avelshundar. Somliga lever i tron att man kan korsa sin labrador med grannens pudel och sedan sälja "labradoodlevalpar", men riktigt så enkelt är det inte om man vill avla långsiktigt och hållbart. Det är viktigt att man som valpköpare läser på lite om labradoodle och vad det finns för olika varianter.


Man har idéer och tankar kring sin avel, men behöver ibland bolla dessa med någon som har mer erfarenhet eller andra idéer och förslag. Jag har förmånen att ha träffat ett par väldigt väl ansedda och erfarna uppfödare i Sverige, England och USA, de har blivit både mina vänner och "mentorer".


Ibland hörs kritiska röster påstå att labradoodleuppfödare inte testar sina avelshundar som "renrasuppfödare". Det är ren okunskap och helt felaktiga uppgifter.

De allra flesta labradoodleuppfödare röntgar och testar sina hundar mer än många andra uppfödare.

Man har som uppfödare ett ansvar att ha höga krav på de hundar man använder i avel.


Våra hundar röntgas, höfter och armbågar. Patella undersöks. Ögonlysning görs varje år.

Dessutom DNA-testas hundarna för vissa ögonsjukdomar och flera andra sjukdomar.

Vi testar även pälskvalitén (improper coat). Ibland görs även allergentester.

Dessa tester görs för att i möjligaste mån undvika sjukdomar och oönskade egenskaper.


Vi följer riktlinjerna från WALA för just Australian Labradoodle gällande hälsotester och avel.

Vi följer regler och riktlinjer från Svenska Kennelklubben (i den mån det går med blandrasavel), Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Skatteverket. 


Vi har F-skattsedel och betalar självklart moms för de valpar vi säljer.